Cuprins | Multimedia | Download | Bibliografie | Contact | Forum


Meniu

Adolf Hitler

Date cronologice

Victoria Natiunilor Unite


Asaltul fortãretei Europa

În iulie 1943, prin debarcarea americanã din Sicilia, apoi în Italia de sud, a început asaltul "fortãretei" Europa. Mussolini, acuzat de esecurile militare, a fost destituit de Marele Consiliu Fascist si de cãtre rege si apoi arestat. Dupã ce a fost eliberat de un comando SS, Mussolini a întemeiat, în nordul Italiei, Republica Socialã Italianã (Republica de la Salo). În sudul Italiei, genralul Badoglio, noul prim-ministru, a capitulat în fata aliatilor ai a întors armele contra Germaniei.
În aceste conditii, Hitler a accelerat constructia noilor arme. În iunie 1944, germanii au lansat asupra Londrei celebrele V-uri, (V-1 o bombã zburãtoare si V-2, prima rachetã din istoria militarã) care au provocat englezilor pierderi superioare celor din anii 1940-1941. În acest rãstimp, aliatii pregãteau lansarea asaltului final. Armata Rosie, dupã victoria în bãtãlia de la Kursk din iulie 1942-cea mai mare bãtãlie de blindate din istroie- a lansat o vastã ofensivã ajungând la hotarele Poloniei si ale României. Cu prilejul primei mari conferinte interaliate desfãsurate la Teheran, în noiembrie- decembrie 1943, aliatii au hotãrât deschiderea celui de al doilea front din Europa. la 6 iunie 1944, sub comanda generalului american Overlors, însemnând debarcarea aliatilo în Normandia. La aceastã operatiune au participat 4 milioane de soldati, 6400 de nave si circa 11000 de avioane. Germanii au fost înrânti, iar în douã luni întreaga Frantã a fost eliberatã. La 23 august a fost eliberat Parisul. În aceeasi zi, în România a avut loc lovitura de stat care a dus la înlãturarea generalului Antonescu. România a intrat în luptã contra germanilor, care pierdeau în urma aceste rãstrunãri de situatie petrolul românesc si perspectiva unei rezistente armate îndelungate pe aliniamentul Carpatilor. Sistemul millitar german din Balcani s-a prãbusit definitiv când Bulgaria si Ungaria au capitulat la scurt timp. Situatia Germaniei s-a agravat. Aliatii au bombardat cumplit teritoriul german. În timpul raidurilor aliate din februarie 1945 la Dresda au fost ucisi mai mult de 130.000 de oameni.
Dupã atentatul nereusit organizat de un grup de ofiteri la 20 iulie 1944, Hitler a hotãrât sã joace ultima carte: a mobilizat întreaga populatie si a lansat o ultimã parte în vest. În bãtãlia Ardelenilor (decembrie 1944-ianuarie 1945), germanii au pierdut 100.000 de oameni. Înaintea asaltului final, în februarie 1945 a avut loc la Ialta, Crimeea a doua mare conferintã interaliatã în cadrul cãreia Stalin, Churchil si Roosevelt s-au pus de acord asupra sortii Germaniei dupã capitulare: împãrtirea acesteia în patru zone de ocupatie, denazificarea, dezarmarea, plata despãgubirilor si judecarea criminalilor de rãzboi. La 30 aprilie 1945, Hitler s-a sinucis în bunkerul sãu, iar sefii militari germani au capitulat fãrã conditii la 7 mai la Reims, în fata generalului Eisenhower, si la 8 mai la Berlin, în fata maresalului sovietic Jukov. În Europa rãzboiul se sfârsise.

--------------------------------------------------------------------------------

Capitularea Japoniei

Cu exceptia Birmaniei, care a fost recuceritã de englezi în 1945, rãzboiul cu japonezii din Pacific a fost purtat numai de americani. Americanii au desfãsurat o ofensivã dublã: una în zona centralã a Pacificului, spre Japonia, condusã de amiralul Nimitz si alta cãtre Filipine si Noua Guinee condusã de generalul Mac Arthur. Japonezii au opus o rezistentã îndârjitã, mergând pânã la fanatism, prin aparitia pilotilor sinucigasi. În ciuda intrãrii URSS în rãzboiul contra Japoniei la 9 august 1945, pirederile americane erau mari. Presedintele Truman, succesorul lui Roosevelt, mort la 12 aprilie 1945, a decis folosirea bombei atomice. Douã bombe atomice au fost lansate, una la 6 august la Hiroshima, alta la 9 august la Nagasaki. Japonia a fost constrânsã astfel sã capituleze la 2 septembrie 1945.
Al doilea rãzboi mondial a durat 2194 de zile si a facut mai mult de 60 milioane de victime. Dupã victorie Armata Rosie era prezentã în toatã Europa Centralã si Orientalã. În timp ce SUA era singura tarã îmbogãtitã de conflict, Europa era ruinatã. Totodatã, lumea intra în era nuclearã.


   
   
   

Web www.istoriaro.3x.ro