Cuprins | Multimedia | Download | Bibliografie | Contact | Forum


Meniu

Adolf Hitler

Interventia rusa

Evenimentele se precipita. Batalia de la Kutno ia sfarsit. Von Rundstedt strapunge linia de pe Vistula , asediaza Varsovia incepand cu ziua de 17 septembrie, insa maresalul Smigly-Rydz, renuntand la deschiderea unui nou front, ordona retragerea generala a trupelor sale spre Lvov, unde spera sa mai reziste catva timp asalturilor furibunde ale germanilor. Tanchistii lui Guderian venind din nord se napustesc asupra orasului Brest-Litovsk, in care intra in 14 septembrie, facand la putin timp dupa aceea jonctiunea cu trupele blindate ale lui Kleist, venite din sud.
Rusii aleg acest moment pentru a patrunde in partea orientala a Poloniei. La 17 septembrie, la ora 4 dimineata, armatele maresalului Vorosilov trec frontiera pe ambele parti ale mlastinilor de la Pripet.
Aproape complet infranti in partea de vest, polonezii nu mai sunt capabili sa organizeze un nou front in est. Dupa cateva lupte la frontiera, la Molodeczno si Tarnopol, trupele sovietice se indreapta spre Vilna, unde intra la 18 septembrie, si spre Lvov. Cu o ora inaitea invaziei, ministrul rus al afacerilor externe, pretextand necesitatea protejarii minoritatii ruse din Polonia, a prevenit pe ambasadorul polonez asupra iminentei interventii sovietice. Maresalul Smigly-Rydz mai incearca sa organizeze o ultima rezistenta in regiunea Lvov. La 16 septembrie el a ordonat retragerea generala in aceasta regiune. Lodz, Kutno, Varsovia, rezista eroic asediilor, tinand in loc astfel importante forte inamice,. Armata maresalului Smigly-Rydz, incomplet motorizata, nu acopera decat 40 km pe zi. Generalul von Kuchler deplaseaza doua divizii de tancuri de-a lingul raului Bug. In etape de 60 km pe zi, acestea ajung la Lublin inaintea trupelor poloneze (170 000 de oameni) pe care le incercuiesc.

La 17 septembrie, atacul blindatelor rusesti, pornit de la Tarnopol spre Lvov, inabusa rezistenta orasului Lvov. Trupele poloneze se retrag spre frontierele cu Ungaria si Romania. Guvernul polonez si statul major al maresalului Smigly-Rydz se refugiaza in Romania, in timp ce trupele ruse si germane efectueaza jonctiunea pe raul Bug. La Varsovia, generalul Rommel, cel care a condus apararea orasului opune inca opt zile o rezistenta de onoare. La 29 septembrie, el se preda fortelor militare germane conduse de generalul von Rundstedt. Cu o zi mai inainte, Ribbentrop s-a deplasat din nou la Moscova, unde a discutat cu Stalin si unde, apoi a semnat cu Molotov un tratat de prietenie si delimitare prin care Polonia este impartita in doua.
Campania impotriva Poloniei se termina intr-o luna. Acesta este Blitzkrieg-ul .

Date cronologice

 

 


 

 

     
     
     

Web www.istoriaro.3x.ro