Cuprins | Multimedia | Download | Bibliografie | Contact | Forum


Meniu

Adolf Hitler

Date cronologice


 

 

Decizia de lansare a bombei atomice

La 6 august 1945, un avion superfortareata „B-29” pilotat de colonelul Tibbets, survoleaza Hiroshima. La ora 8,15, de la o altitudine de 9000 de m, lanseaza asupra orasului o bomba de 4,5 tone, supranumit Little Boy. Este prima bomba atomica pe baza de Uraniu 235 . la 600 m de sol, o explozie produce detonarea în aer a unei încarcaturi ehivalente cu 13500 de tone de trinitroluen.
În loc de 20000 de victime pronosticate de Opperheimer, se vor înregistra 78150 morti, 13983 disparuti si 37425 raniti. Pe o raza de 2,5 km de la centrul exploziei toate cladirile au fost distruse, facând loc unui desert atomic pe o suprafata de 11 km2. comisia americana de ancheta asupra bombardamentelor strategice a stabilit ca acesta a fost cel mai eficace bombardament din întreg razboiul, pentru ca a produs 17000 de victime pekm2 , dintre care 8000 de morti si disparuti, fata de 4800 si 2000 la Tokyo în timpul raidurilor incendiare, în conditiile în care densitatea populatiei era de trei ori mai mare decât cea a portului.
Presedintele Truman se afla în acel moment în mijlocul Atlanticului, la bordul crucisatorului Augusta, cu care se întorcea din Europa. La 6 august, spre prânz (7 august, la Hiroshima), primeste urmatoarea telegrama:
-Mare bomba lansata asupra Hiroshimei, 5 august, la ora 19,15, ora Washingtonului. Un prim raport indica succes deplin.
Truman exclama:
-Este cel mai mare eveniment al istoriei.

Japonezii, care se straduiesc sa minimalizeze stirea în legaura cu distrugerea Hiroshimei, cu o singura bomba si mai spera în medierea Moscovei, refuza în continuare sa capituleze neconditionat.
Naotake Sato, ambasador la Moscova, nu reuseste sa-i întâlneasca pe Stalin sau pe Molotov, dupa întoarcerea lor de la Potsdam. Ministrul afacerilor externe, Shigenori Togo, îi cere totusi acest lucru cu insistenta. La 7 august, la ora 15,40 îi trimite urmatoarea telegrama:
-Situatia devine foarte critica. Trebuie sa obtinem de urgenta precizari asupra pozitiei sovieticilor.Ambasadorul îi raspunde a doua zi, la ora 12,00 (7 august, 19,50, ora Moscovei):
-La 7 august, Molotov mi-a transmis cama va primi mâine, 8 august, la ora 17,00 Dar, în ziua de 8, la ora 17,00, Molotov îi informeaza cu raceala pe Sato ca URSS declara razboi Japoniei.
Americanii, care continuau sa fie în posesia codului japonez, au urmarit schimbul de telegrame între Tokyo si Moscova. Dornici sa determine precipitarea evenimentelor, ei hotarasc sa devanseze cu doua zile lansarea celei de-a doua bombe atomice, adica la 9 august în loc de 11, cum era prevazut în planul initial.
În timp ce Armata Rosie, sub comanda maresalului Vasilevski, intra în Manciuria, maiorul Sweeney decoleaza de pe aerodromul din Tinian, la ora 3,49 dimineata. Avionul sau B-29 transporta o bomba cu plutoniu de cinci tone, supranumita Fat Man. Puterea ei de distrugere este de 20000 de tone trinitroluen. Au fost stabilite doua obiective: Kokura si Nagasaki, la Libera aleger a lui Sweeney. Ajuns la sud de Kokura, maiorul constata ca orasul este acoperit cu nori; se îndreapta apoi spre Nagasaki, în dreptul caruia ajunge la ora 10,58. Lanseaza Bomba de la o altitudine de 9000 de m. Se vor înregistra 73884 morti si 74904 raniti, adica 12000 de victime pe km2 , dintre care 6000 de morti.

Dupa un sfert de secol de la evenimente, japonezii considera ca lansarea bombei de la Hiroshima mai poate fi explicata, cea de-a doua nu are justificare. Ei afirma ca un astfel de „test” nu ar fi trebuit efectuat asupra oamnilor, în marea majoritate nevinovati si ca este inadmisibil ca, în pofida tuturor legilor morale, de egalitate si antirasiste, de care fac atâta parada albii, sa aleaga ca tinta rasa galbena.

   
   
   

Web www.istoriaro.3x.ro