Finlanda în al doilea război mondial
Dupa revolutia bolsevica din Octombrie 1917 , Finlanda s-a declarat independenta fata de Rusia la 6 Decembrie 1917 . La scurt timp , Rusia Sovietica a recunoscut independenta acestei tari , dar relatiile ruso-finlandeze au ramas incordate pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial , din cauza faptului ca Finlanda nu a adoptat calea dezvoltarii socialiste , asa cum ar fi dorit guvernul de la Moscova .
Dupa ce au anexat in septembrie 1939 teritoriile poloneze , insumand circa 200.000 km patrati , sovieticii au anexat cu forta statele baltice Estonia , Letonia , Lituania . De asemenea U.R.S.S. a incercat sa-si intareasca granitele la nord de Leningrad prin acapararea teritoriului finlandez din nordul orasului .Finlandezii au respins pretentiile sovietice . Razboiul care a urmat , numit "razboiul iernii" (30 Noiembrie 1939 - 14 Martie 1940) , a durat 105 zile . Inclestarea , ca intre David si Goliat , a fost total disproportionata, a unui luptator finlandez revenindu-i 5 de adversari din Armata Rosie . Trupele finlandeze comandate de Gustav Emil Mannerheim si sprijinite de o linie fortificata , linia Mannerheim , au opus o rezistenta eroica . Finlandezii au aplicat tactica loviturilor scurte , prin surprindere , executate de schiori care apoi dispareau instantaneu . Finlandezii au inventat , in lipsa aruncatoarelor de grenade antitanc , "cocktailul Molotov ", o sticla continand un lichid inflamabil care la contactul cu blindajul tancului provoaca aprinderea si invaluirea instantanee a acestuia in flacari . Finlandezii au fabricat circa 70.000 de astfel de arme artinazale
Sovieticii au incercat sa inpuna in finlanda si un guvern comunist in frunte cu Otto Kuusinen . La sfarsitul anului 1939 U.R.R.S. a fost declarata tara agresoare si a fost exclusa din Lga Natiunilor . Finlanda a castigat admiratia intregii lumi prin rezistenta ei darza , insa in cele di urma a capitulat . Stalin a obtinut teritoriul finlandez dorit , cu pretul a 1 milion de morti , fata de doar 25.000 de finlandezi . Armata Rosie s-a dovedit in acest conflict neinstruita si prost condusa .
La 26 Iunie 1941 , Finlanda s-a alaturat Germaniei in razboiul antisovietic , insa armata finlandeza dar si cea germana au luptat separat . In septembrie 1944 , in urma pacii cu U.R.S.S. Finlanda a fost obligata la un nou sacrificiu teritorial . Mannerheim nu a avut insa soarta lui Antonescu . Intre 1944 si 1946 el a fost chiar presedintele tarii .
|