Cuprins | Multimedia | Download | Bibliografie | Contact | ForumMeniu


Industrializarea si urbanizarea.

Dezvoltand proiecte industriale de dimensiuni gigantice, regimul avea in mod fiesc nevoie de o mana de lucru care sa sustina acest efort al industrializarii intensive. In acest scop, autoritatile au incurajat incepand cu anii ’50, dislocarea treptata a unei mari parti a fortei de munca – in special generatiile tinere - spre centrele industriale nou aparute. Consecinta directa a acestei politici a fost modificarea, intr-un interval relativ scurt, a balantei socio-demografice a tarii. Intre mediul rural si urban, migratia populatiei a avut o singura directie, dinspre sate catre orase.

La inceputul anilor ’50 si in anii ’60, PCR si conducerea de stat au lansat un program extins de constructii de locuinte, pentru a indeplini cerintele urgente ale noilor oraseni. Vreme de 15 ani, intre anii 1955 si 1970, apartamentele au fost construite la periferie, pe trenuri virane, de-a lungul unor bulevarde de centura si al soselelor de acces in orase. In aceasta prima faza, pana la inceputul anilor ’70, este corect sa afirmam ca in general centrele istorice nu au fost afectate. Primele demolari majore in zonele arhitecturale traditionale au avut loc la Suceava, Pitesti, Vaslui, Giurgiu si Targoviste.

Dupa 20 de ani de la inceputul acestui proces, structura si aria cladirilor a cel putin 29 de orase din Romania erau distruse in proportie de 85-90%, fiind inlocuite cu blocuri de apartamente de un caracter total diferit.

Sistematizarea satelor.

Pincipiul sistematizarii s-a numarat printre intentiile de politica sociala a partidului inca din ultimii ani ai regimului Dej, dar el a capatat consistenta si amploare in anii regimului lui Ceausescu. In noiembrie 1965, la initiativa acestuia este infiintata Comisia Centrala pentru Sistematizarea Satelor, comisie care urma sa intocmeasca planuri de perspectiva pentru o folosire cat mai eficienta a pamantului agricol si a retelei hidrogrfice existente. In conferinta nationala a partidului din decembrie 1967, Nicolae Ceausescu a prezentat prototipul viitoarei asezari rurale romanesti: fiecare comuna urma sa aiba una sau mai multe scoli, o biblioteca publica si o casa de cultura, cinematograf, dispensar medical si maternitate, o baie publica si o retea de magazine care sa asigure aprovizionarea locuitorilor cu bunuri de consum. In paralel, in aceste comune urmau sa fie adusi un numar din ce in ce mai mare de intelectuali, pentru a determina, pe termen mediu, transformarea acestor comune in asezari semiurbane. In 1973, acest program a fost initiat in judetele din aproprierea Capitalei (Ilfov, Calarasi) si extins apoi la nivelul intregii tari. Sistematizarea rurala prevedea reamplasarea gospodariilor din satele mici si risipite, considerate ca fiind lipsite de perspective de dezvoltare, urmand sa fie concentrate in comune cat mai compacte. Un numar de cateva sute de comune, selectate pe tot cuprinsul tarii, urmau sa fie transformate in centre agroindustriale cu statut de oras; locuitorii acestora, in numar de cel putin 5000 in fiecare localitate, urmau sa fie mutati din locuintele lor individuale in locuinte colective (blocuri) de cateva etaje, astfel incat densitatea demografica sa fie cat mai mare. In interiorul acestor localitati, birourile autoritatilor administrative si politice urmau sa fie grupate in centrul civic al asezarii. Tot aici urmau sa fie construite perimetrele industriale, magazinele, scolile, spitalele si alte facilitati care sa deserveasca toate comunele din jur, pe o raza de pana la 20 km. Aceste centre urmau sa fie dotate cu retele de canalizare, apa si gaze si cu retele.

De la inceputul anilor ’80 sistematizarea a devenit parte integranta a planurilor anuale si cincinale. Cifrele publicate in martie si iunie 1988 vizau disparitia a 900 de comune, din totalul de 2705, si o reducere a numarului satelor, de la 13123 la maximum 5000-6000. In acest fel, 7000-8000 de asezari rurale dispareau de pe harta Romaniei, iar cele care ramaneau trebuiau demolate si reconstruite in proportie de 50-55%.

Un asemenea plan este foarte util datorita anularii discrepantelor dintre sat si oras, dar aplicarea lui intr-un ritm atat de rapid, la o scara atat de mare, o utopie, presupunea investii pe care Romania nu si le putea permite si care vor secatui economia nationala. Iar acele stergeri de pe suprafata pamantului ale comunelor nu s-au facut fara abuzuri, fara arestari si stramutari fortate; nu s-au oferit decat despagubiri simbolice si acelea dupa indelungi tergiversari!

“Centrul civic” si alte proiecte urbane.

Pana in 1989, cel putin 29 de orase au fost distruse si reconstruite in proportie de 85-90%. Din necesitati ce decurgeau din venirea fluxurilor de noi locuitori, dupa 1955 regimul a inceput un vast program de constructii de locuinte. Au luat astfel nastere cartierele de blocuri din marile orase, construite la periferie, pe terenuri virane sau pe soselele de centura (de exemplu, cartierul Drumul Taberei din Bucuresti, a carui constructie a inceput in anul 1959), ulterior a inceput agresiunea pe timp de pace asupra oraselor, a centrelor istorice (dupa 1970). Arhitectura traditionala si structura urbana au fost rase si inlocuite de cladiri colective cu un numar mare de apartamente (populatia fiind un grup compact era mai usor de supravegheat de catre Securitate) si o retea de strazi diferita. A aparut o alta lume urbana, opusa celei anterioare, aproape fara legatura cu trecutul, dar cu monumente istorice izolate si alte cateva cladiri pastrate si uneori ascunse printre noile constructii. Demolarea rapida era in curs in alte 37 de orase...

Nu a existat nici o optiune pentru cetatenii ce locuiau in case particulare, o data ce demolarea era hotarata. Fostul proprietar trebuia sa se mute intr-un apartament de stat, devenind chirias. Noul spatiu se inchiriaza conform prevederilor legale: o garsoniera pentru o persoana sau cuplu fara copii, indiferent de dimensiunile casei sau apartamentului expropriat si distrus. Compensatia pentru proprietatea pierduta, platita dupa indelungi tergiversari, reprezenta, de obicei, sub 30% din valoarea reala.

Conform datelor oficiale de la mijlocul anilor ’80, planurile prevedeau schimbari grandioase: in septembrie 1985 se anunta ca in anul 1990 intre 90 si 95% din populatia Bucurestiului va locui in blocuri noi. In paralel cu aceasta operatie faraonica de modificare rapida a geografiei habitatului rural si urban, autoritatile comuniste au inceput dupa anul 1980 un vast proces de constructie a noului centru civic al Bucurestiului, un perimetru arhitectonic ce urma sa fie un viu exemplu pentru intreaga tara. In scopul reconstruirii acestei zone, in 1984 a inceput demolarea unor intregi cartiere de locuinte, monumente de arta arhitectonica, biserici, etc, din aria istorica a Dealului Uranus. Nicolae si Elena Ceausescu au supervizat personal lucrarile centrului civic, vizitand in repetate randuri santierul. Rezultatul, impresionant prin dimensiuni, prin lipsa masurii si prin sfidarea oricaror proportii ale zonei ambientale, este ilustrativ pentru megalomania regimului Ceausescu: Casa Republicii – un amestec de stiluri arhitectonice intins pe o suprafata de 6,3 hectare, constructie ce urma sa fie viitoarea cladire-simbol a regimului si centru al utoritatilor politice si administrative ale statului – este pe locul secund in randul celor mai mari cladiri din lume (dupa cladirea Pentagonului american), iar bulevardul care pleaca din fata ei (bulevard ce deturneaza, practic, axa traditionala a orasului, botezat initial Victoria Socialismului) este mai larg decat bulevardul Champs-Elysees din Paris.

Anuntarea acestui ambitios program de sistematizare a oraselor si satelor a alarmat, in mod legitim, o mare parte dintre cetateni tarii. Protestele unor membrii ai Comisiei Patrimoniului Cultural National (istorici, arhitecti, istorici de arta) nu au fost luate in seama de autoritati. Presa internationala s-a facut in dese randuri ecoul acestor proteste, contribuind la cresterea izolarii tot mai evidente in care a sfarsit regimul comunist de la Bucuresti.

   
[Cuprins] [Multimedia] [Download] [Bibliografie] [Contact] [Forum]
   
Google
   
 
Toate drepturile rezervate ©2005 Naghi Levente