Teoria imigraţionistă susţine că poporul român nu s-a format în ţara sa de azi, ci a venit aici din altă parte. Ea a fost formulată ăentru a servi interesele politice reacţionare ale stăpânitorulor străini, care căutau astfel să-şi justifice pretenţiile de dominaţie asupra Transilvaniei. Semnificativ, teoriile imigraţioniste apar în secolul al XVIII-lea în legătură cu începuturile mişcării de emancipare naţională a românilor. despre autorii acestei teorii, cel ami cunoscut a fost austriacul Robert Roesler (a doua jumătate a secolului XIX): de aici şi numele de teorie roesleriană.
Partizanii teoriei roesleriene se înverşunau să "demonstreze" originea sud-dunăreană a poporului român. Ei susţineau fie că populaţia dacică a fost complet exterminată, fie că romanizarea dacilor nu s-a putut petrece în 165 de ani de stăpânire a Romei pe aceste meleaguri, timpul fiind, după părearea lor pre scurt, iar dacii rămaşi în viţă, trăind izolaţi de coloniştii romani. Afirmând, totodată, că Dacia a rămas pustie la retragerea aureliană şi invocând asemănarea unor cuvinte din limba română şi albaneză, adepţii teoriei lui Roesler trăgeau concluzia greşită că poporul român s-ar fi format la sud de Dunăre, undeva în centrul sau vestul Peninsulei Balcanice, de unde apoi ar fi trecut în stânga fluviului, iar de aici ar fi pătruns în Ardeal, prin secolele IX-XIII.
Netemeinicia teoriei roesleriene este demonstrată de numeroasele dovezi ale continuităţii dacice sub stăpânirea romană, cât şi cele ale dăinuirii unei populaţii daco-romane în fosta provincie. De asemenea, analiza diverselor elemente ale limbii române arată că aceasta nu s-a putut forma în nici un caz în Peninsula Balcanică.
Nici un izvor nu atestă o stabilire masivă a populaţiei Daciei romane în sudul Dunării la anul 271 î. Hr., după cum nici atestarea unei migraţii româneşti de la sud spre nord în veacurile următoare. de altmineri, Roesler şi adepţii lui nu au fost niciodată în stare să explice (şi nici nu se poate explica!) prin ce miracol un popor nou format - românii - s-a aşezat, venind din sudul Dunării, exact în ţinuturile locuite de strămoşii săi daci şi romani la nord de fluviu.

 
Google

Web www.istoriaro.3x.ro
Toate drepturile rezervate © 2005 Naghi Levente